Gökhan KARATAŞ | Reis | Kişisel Web Sitesi | www.gokhankaratas.org | www.ofgenclik.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gökhan KARATAŞ | Reis | Kişisel Web Sitesi | www.gokhankaratas.org | www.ofgenclik.com

Gökhan Karataş Kişisel Forum Adresi - www.gokhankaratas.org
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Ağız Kokusundan Oruç Tutarken Nasıl Kurtuluruz?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Reis
•Site Sahibi•
•Site Sahibi•
Reis


Mesaj Sayısı : 107
Kayıt Tarihi : 15/10/09
Yaş : 34
Nerden : Of / Bölümlü

Ağız Kokusundan Oruç Tutarken Nasıl Kurtuluruz? Empty
MesajKonu: Ağız Kokusundan Oruç Tutarken Nasıl Kurtuluruz?   Ağız Kokusundan Oruç Tutarken Nasıl Kurtuluruz? Icon_minitimeCuma Ekim 16, 2009 11:53 am

Ağız Kokusundan Oruç Tutarken Nasıl Kurtuluruz? 503776c11f

Ramazanda beslenme şekli, tükürük salgılamasının azalması diş çürüklerini artırıyor. Bu da ağız kokusuna yol açıyor. Ağız kokusunu önlemek için birkaç basit işlem yeter. Sahurdan sonra dişleri fırçalamak, sabah kalktığınızda dişlerinizi macunsuz olarak fırçalamak, gün boyu ağzı su ile çalkalamak gibi…

Ağız ve diş bakımına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Diş Hekimi Özlem Acar; oruç tutanlar için ağız ve diş sağlığını nasıl koruyacakları konusunda bilgi verdi:

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NEDEN DEĞİŞİR?
Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Ağız içinde var olan eskimiş köprüler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir.

Eğer ağız kokusu bunlardan kaynaklanıyorsa, Ramazan’dan önce diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. Ancak şunu da eklemek gerekir ki; ağız kokusu, yalnızca dental kaynaklı olmayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları veya mide rahatsızlıkları sonucunda da ağız kokusu meydana gelebilir.

SAHURDAN SONRA DİŞLERİ FIRÇALAYIN
Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir.

Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır.

Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır.

ORUÇLUYKEN DE DİŞ ÇEKTİRİLEBİLİR
Oruçluyken anestezi yaptırabilir, dişinizi çektirebilirsiniz. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi malzemesinin, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal tedavisi işlemleri rahatlıkla yapılabilir. Fakat çekim sonrası kan ve tükürük yutulmadan kanamanın durdurulması sağlanmalı. Kanın yutulması halinde orucu bozulduğu din adamları tarafından belirtilmektedir.

Oruçluyken de ağız ve diş sağlığımıza gereken özeni gösterip diş tedavilerimizi ihmal etmememiz gerekiyor. Din adamları tarafından da defalarca onaylandığı gibi diş temizliği ve tedavileri sırasında suyu ve kanı yutmadıkça oruç bozulmadığından diş tedavileri de rahatlıkla uygulanabilir.

AĞZINIZI SU İLE ÇALKALAYIN
Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesi tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bunun için de gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.

TUZLU SUYLA GARGARA YAPIN
Ramazanda ağız ve diş temizliğine dikkat edilmezse, diş çürükleri artar. Bu sebeptendir ki; iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.

Oruç nedeniyle ağız kokusuna çözümler

Oruç nedeniyle uzun süre aç kalınmasından kaynaklanan ağız kokusuna mucizevi çözüm…

Ramazan ayında uzun süreli aç kalınması nedeniyle ağız kokusunun yoğunlaştığını söyleyen uzmanlar, yapılacak birkaç pratik müdahale ile bu olumsuzluktan kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti. Uzmanlar, yemekten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması, ayrıca çay ve kahve tüketiminin azaltılmasıyla Ramazan ayında ağız ve diş sağlığının korunabileceğini ifade etti.



Diş hekimi Burcu Çetinkaya, özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir), karaciğer yetmezliği gibi sistemik durumlarda ağız kokusunun görülebileceğini söyledi. Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak ya da sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve proteinin çözülmeye başladığını açıklayan Çetinkaya, “Bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır. Diş çürükleri, diş eti iltihapları, ağız kokusunun önemli nedenlerindendir.” dedi.

Ağız içinde oluşacak herhangi bir enfeksiyonun bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olacağını vurgulayan Doktor Çetinkaya, diş ve diş eti hastalıklarının önemli ölçüde kötü koku yapacağını, ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezlerinin de zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara sebep olabileceğini ifade etti. Çetinkaya, bu durumlarda yenilenmesi gerekenlerin değiştirmesi, eksik olan dişlerin yerleri için gerekli tedavilerin de yaptırılması gerektiğini kaydetti.

YEMEKTEN SONRA DİŞLER MUTLAKA FIRÇALANMALI
Ramazan ayında uzun süreli aç kalınması nedeniyle ağız kokusunun yoğunlaştığını söyleyen Çetinkaya, bu tip şikâyetlerin ortaya çıkmaması için, oral dokuların kontrollerinin yapılması ve var olan etkenlerin uzaklaştırılması gerektiğini aktardı. Gece boyunca tükürük salgısının azaldığını ve ağzınızın içindeki yemek parçacıklarının uzun süre burada durduklarını belirten Çetinkaya, bu nedenle yemek yedikten sonra dişlerin ve dilin iyi bir şekilde fırçalanması, diş ipi veya ara yüz fırçaları kullanılarak dişler arasındaki bölgelerin temizlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

AĞIZ KOKUSU İÇİN MUCİZEVİ CÖZÜM…
Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Dilek Polat, kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyan doymamış yağ asitlerini yüksek düzeyde içeren cevizin, kolesterol birikimini ve damar sertliğini önleyici etkisinin halk arasında artık daha iyi bilindiğini, bu nedenle damak zevkinin yanısıra ağız kokusu için de birçok insanın ceviz tüketmeye başladığını söyledi.

”Doğanın mucizelerinden” cevizin farklı kullanımının ise iyi bilinmediğini ifade eden Polat, yaş ve kuru ceviz kabuklarının basit işlemlerle çok etkili sonuçlar vereceğini kaydetti.

GÜÇLÜ VE CANLI SAÇLAR
Dr. Polat, saç dökülmesine ve saçlarının yeterince canlı olmadığını düşünenlere cevizin kuru ve yaş kabuğunu öneriyor. Polat, 20 tane cevizin sert kabuğunu 1 litre suda 10-15 dakika kaynatarak elde edilen suyun saç durulamasında kullanılması durumunda, saçların dökülmesinin son bulacağını belirtiyor.

Taze cevizin yeşil kabuğunun az suyla kaynatılması sonucu macun elde edileceğini anlatan Polat, bu macunun da saç maskesi olarak kullanılabileceğini kaydediyor.

DİNLENME, TİROİD, AĞIZ KOKUSU
Sağlıklı yaşamak ve beslenmek isteyenlerin mutfaklarından cevizi eksik etmemeleri gerektiğini ifade eden Dr. Polat, şu bilgileri verdi:

”8 tane cevizi bir bardak suda 2 gün bekletin. Günde iki ceviz olmak üzere tüketin ve cevizleri içinde beklettiğiniz suyu da için, 4 günlük kür sonunda ne kadar dinlenmiş hissettiğinize şaşıracaksınız.

Cevizin arasında bulunan perdeleri atmıyoruz. 25-30 kadar ceviz perdesini bir litre suda güneş görmeyen bir yerde bir hafta bekletiyoruz. Sabahları aç karnına her gün bir bardak tüketiyoruz, tiroid hastalarına çok yardımcı olacaktır.

Ceviz yaprağını suda kaynatıp biraz zeytinyağı ekleyin. bu karışımla düzenli gargara yapıldığında ağız kokusu sorunu da ortadan kalkacaktır.”
Günde birkaç ceviz tüketmenin sindirim sistemi hastalıkları, öksürük, göğüs ağrıları gibi birçok şikayeti azaltığına işaret eden Dr. Polat, pürüzsüz bir cilt isteyenlerin de yine ceviz kabuğu suyundan yararlanabileceklerini kaydetti.

TEMİZ BİR NEFES İÇİN
Ağız kokusunu test etmek için beyaz bir bezi dilinizin üzerine yerleştirin. 10 saniye bekleyin ve sonra koklayın.

Dişlerinizi düzenli fırçaladığınız halde ağzınızda koku var ya da test yaptığınız bez sarı renge mi dönüştü? Dilinizde çok fazla bakteri birikiyor olabilir. Bunun için her gün yumuşak bir bezle dilinizi temizleyin, Yine de istediğiniz sonucu alamıyorsanız o zaman bir iltihap söz konusu olabilir. Diş hekiminize başvurun.Ağız Kokusundan Oruç Tutarken Nasıl Kurtuluruz? 28084455
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.gokhankaratas.org
 
Ağız Kokusundan Oruç Tutarken Nasıl Kurtuluruz?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Türk'ü Nasıl Tanırsınız
» Kolera - Sen Nasıl Bir İnsansın
» İdeal Erkeğim Nasıl Biri
» Mesaj Altına İmza Nasıl Eklenir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gökhan KARATAŞ | Reis | Kişisel Web Sitesi | www.gokhankaratas.org | www.ofgenclik.com :: Genel Kültür & Bilgi Paylaşım :: Sağlık Bölümü-
Buraya geçin: